Bladet MUSIKK PEDAGOGEN 4/10

Andrijana Vuckovic pianist og pianolærer

ANDRIJANA VUCKOVIC

 

artikel om Rahmaninov CD hjørnet
artikel om Rahmaninov CD hjørnet

 

CD & DVD HJØRNET

AV ANDRIJANA VUCKOVIC

SØNDAGSKOS MED RACHMANINOV

En av de beste måtene å kose seg på en søndags formiddag er å sette seg i en koselig stol, servere varm te og høre på din favorittmusikk. Dagen bli reddet når man velger den riktige CDen.

Så hvorfor ikke Rachmaninov?

Dobbelt CD-en The very best of Rachmaninov er en god samling som tar oss med på en reise gjennom komponistens liv.

Som konsertpianist og dirigent hadde han en mektig og majestetisk stil, og en av de beste utøverne i sin samtid.  Med fingre som uproblematisk kunne rekke over tolv toner, og med sitt særegne rytmiske driv, skrev han verk som byr på store utfordringer for de beste blant pianister. Hans pianokonserter er blant de mest krevende i pianolitteraturen. Det er tydelig at han søkte etter å presse grensene for hva som er mulig å spille på et piano, både for seg og andre pianister.

Som komponist skapte videreutviklet han denne stilen for å lage noen av verdens mest unike pianomusikk, men hans pianistiske evner hindret han ikke fra å også komponere mesterverk for flere andre instrumenter og vokalmusikk, noe som også er representert på denne platen.

Platen åpner med første sats av Rachmaninovs tredje pianokonsert i d-moll med sitt velkjente lyriske tema. Rachmaninov sa om dette temaet at det ”ganske enkelt skrev seg selv”. Vi får også første sats fra hans andre konsert (c-moll)  der vi hører bjelleaktige lyder som komponisten pleide å bruke i noe av sine verker som inspirasjon etter poem av Edgar Allan Poe. Begge konsertene er tolket av den store tyske pianisten Bernd Glemser i samspill med det polske kringkastingsorkesteret. Interpretasjonen er sensitiv, intim, fyldig med lidenskap og energi. Det er en opplevelse å høre på.

Etter konsertene følger mindre pianostykker – vakre som perler på en smykke – i spilt av den tyrkiske pianisten Idil Biret. Hun spiller blant annet preludiene op. 32 i G- dur, op. 23 i B- moll og Moments Musicaux op. 16 i h-moll. Hennes vakre interpretasjon gjør at stykkene, som har blitt innspilt så mange ganger allerede, fremstår som nye. Hun får frem spenningen, dramaet og fantasien og vi føler at vi hører det for første gang.

Fra Rachmaninovs komposisjoner for vokal får vi en smakebit fra «litugis kveld servise» All-Night Vigil op. 37. sunget av koret ved den finske nasjonaloperaen. Det er en vakker a cappella koral som var en av de favorittstykkene til komponisten selv.

Platen avsluttes med første sats av hans andre symfoni som Rachmaninov selv dirigerte under urfremførelsen i 1911. Første sats Of gloom and uncertainty in the homeland, en sats som oser av russisk melankoli.

Rahmaninovs verker stopper ikke ved det klassisk musikkpublikummet. Hans vakre musikk brukes også i filmverden og vi burde ikke være overasket når vi oppdager at den favorittmelodien som vi nynnet på etter en kinokveld egentlig tilhører den store geniet. Hans komposisjoner finnes i minst 60 filmer blant annet Harry Potter, Lord of the rings, Spiderman 3, Shrek 2 osv.

Og derfor la oss sette oss i våre komfortable sofaer og nyte vår søndagskos med de brede, frie, filmatiske og eventyrlige opplevelser gjennom med The very best of Rahmaninov!

Arkivet fra 13.12.2010